هنگامی که دست به خرید ویلا آپارتمانی یا خرید ویلا شهرکی دست می زنیم، دارای دو نوع مالکیت خواهیم بود؛ مالکیت خصوصی، مالکیت مشترک!
مالکیت خصوصی مانند فضای داخل آپارتمان اعم از اتاق ها، انبار و... و مالکیت مشترک به فضای اشتراکی با دیگر افراد ساکن در ساختمان یا ویلا اعم از پارکینگ، پله ها، استخر و... که به آن مشاعات گفته می شود، می توان نام برد.
هر کدام از این مالکیت ها همواره در تمام سندهای ملکی ذکر می شود؛ که مالک و دیگر اعضای ساکن در آن محدوده تا چه حدی می توانند از آنها استفاده کنند. و اگر این ساختمان جزء، ویلاهای شهرکی یا آپارتمانی باشد، همسایه، یا شخصی دیگر، حق استفاده از حریم دیگری را ندارند.
بیشتر بخوانید: از صفر تا صد مراحل دریافت کدرهگیری
بخش های مالکیت مشترک یا مشاعات کدامند؟
بخش هایی از ساختمان یا شهرک که در سند به عنوان مالکیت خصوصی ذکر نشده باشد، به عنوان مشاعات در نظر گرفته می شود. به این معنی است که هیچ کدام از مالکین حق گرفتن تصمیم انفرادی برای تغییر یا به مالکیت درآوردن آن را ندارد. زیرا هر گونه تصمیم برای تغییر آن باید زیر نظر تمام مالکین ساختمان یا شهرک صورت گیرد و همه ی اعضاء با آن تصمیم موافق باشند.
این فضاها شامل: راه پله، آسانسور، پارکینگ، زمین، حیاط، باغچه، لابی، ورودی پارکینگ، استخر، سالن ورزش، راهرو، انشعابات مشترک، شوفاژخانه مشترک، پشت بام ساختمان، راهرو و لابی مشترک
بیشتر بخوانید: چگونگی تبدیل سند شورایی به سند شش دانگ تک برگ
قانون استفاده از مشاعات
- استفاده از مشاعات ساختمان برای همه افراد با در نظر گرفتن رعایت قوانین، بلامانع است. به عبارتی از بخشهای مشترک ساختمان میبایست به گونهای استفاده شود که هیچ مزاحمتی برای ساکنان دیگر واحدها ( مانند: نگهداری حیوان در بخشهای مشترک ساختمان گرفته تا قرار دادن زباله و پخش بوی بد در کل ساختمان) ایجاد نشود، در صورت عدم رعایت این امر، امکان اعتراض از طرف سایر افراد وجود دارد.
- مشاعات ساختمان دارای امکاناتی همچون آب و برق میباشند بدیهی است این امکانات برای همه واحدها در نظر گرفته شدهاند و نمیتوان استفاده خصوصی و انحصاری از آنها داشت، چنین کاری خلاف قوانین وضع شده است.
- در مهمانیها و شلوغیها چنانچه یکی از واحدها می خواهد از پارکینگ استفاده کند، باید از قبل با ساکنان دیگر واحدها هماهنگیهای لازم را انجام دهد و رضایت آنها را بگیرد.
- افراد ساکن هیچ واحدی نمیتواند بخشهای مشترک را بدون هماهنگی متحول کند و تغییر دهد، به عنوان نمونه هیچ واحدی نمیتواند رنگ راهروها را آنطور که مایل است عوض کند چرا که مشاعات ساختمان بخش انحصاری و تحت مالکیت واحد خاصی نیستند و تمام ساکنان به یک اندازه در آن شریک هستند.
- کارهایی مانند صافکاری در بخشهای مشترک ساختمان و یا اجرای اموری که همراه با صداهای آزار دهنده است باز هم با برخورد جدی مدیریت ساختمان همراه خواهد بود.
- قانون مشاعات ساختمان صراحتا اعلام میکند تصرف در بخشهای مشترک ساختمان کاملا ممنوع است. یعنی این بخشها را نمیتوان به فرد خاصی واگذار کرد، مگر این که قبل از انجام این کار با ساکنان همه واحدها توافقهای لازم به عمل آمده باشد و قانون مشاعات ساختمان نیز این اجازه را داده باشد، تنها در این صورت است که بخشهای مشترک ساختمان را میتوان در اختیار دیگر افراد هم قرار داد یا به فروش چنین افرادی رساند.
- تغییر پلان ساختمان بدون اطلاع و مجوز غیر مجاز و تخلف می باشد.
بیشتر بخوانید: روش استعلام سند ویلا با کد ملی
پرداخت هزینه مشاعات ساختمان
برای اینکه ساکنین با یکدیگر دچار مشکل نشوند و هزینه ساختمان را به صورت منظم پرداخت کنند، باید تمامی ساکنین با رای مشترک یک فرد را برای مدیریت ساختمان انتخاب کنند، این فرد وظیفه دارد تا به مشکلات ساختمان رسیدگی کرده و هزینه های مورد نیاز را برای تعمیر و پاکیزگی مشاعات ساختمان از ساکنین دریافت کند.
کلیه ی ساکنین آپارتمان یا شهرک ملزم به پرداخت هزینه های مشاعات مانند: نظافت، تعمیر و نگهداری، هزینه آب و برق و گاز مشترک، نگهداری حیاط و باغچه و... می باشند. که سهم هر یک از ساکنین بر اساس متراژ واحدها در نظر می گیرند.
در مواردی که فرد از مشاعات ساختمان استفاده میکند، اما هزینه های آنرا پرداخت نمی کند و یا حتی به موقع پرداخت نکند، این مسئله از طریق شورای حل اختلاف قابل پیگیری و رسیدگی است. همچنین؛ چنانچه در اثر بیتوجهی واحدی خاص، مشاعات ساختمان نیاز به تعمیر پیدا کرده باشند آنگاه هزینه مورد نیاز تنها از همین واحد اخذ میگردد و ساکنین دیگر واحدها نقشی در خسارت وارده نداشتهاند ملزم به پرداخت هزینه هم نخواهند بود.
خرید ویلا دوبلکس در شمال
خرید ویلا لاکچری در شمال
خرید ویلا استخردار در شمال
خرید ویلاباغ در شمال
خرید ویلا شهرکی در شمال
خرید ویلا نما مدرن در شمال
خرید ویلا ارزان در شمال
خرید ویلا نیم پیلوت در شمال