نکاتی در مورد توقیف ملک
توقیف اموال معمولا زمانی مطرح می شود که صاحب مال به دلایل حقوقی مانند عدم پرداخت مهریه یا وام بانکی مقصر شناخته شده و دولت اموال او را به نفع فرد یا ارگان دیگری توقیف می نماید. توقیف اموال به عنوان یکی از رایج ترین بحث های مطرح شده در دعواهای حقوقی بوده که امروزه افراد زیادی با آن درگیر هستند. البته توقیف ملک از شرایط خاصی برخوردار است که در این مطلب به بررسی برخی از شرایط آن خواهیم پرداخت پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
توقیف اموال
توقیف اموال چیست؟
توقیف اموال به فرآیندی گفته می شود که شخصی به فرد دیگر بدهکار بوده و در نتیجه عدم پرداخت بدهی فرد طلبکار اقدام به توقیف اموال شخص بدهکار می کند. این موضوع زمانی اجرایی خواهد بود که شخصی بدهکار بوده و همچنین این شخص از اموالی برخوردار باشد و در نهایت شخص طلبکار بتواند اموال او را شناسایی کرده و به مراجع قانونی گزارش دهد. هیچ تفاوتی میان این که این طلب به واسطه یک سند رسمی باشد یا یک سند غیر رسمی و عادی وجود نخواهد داشت. رسمی یا عادی بودن سند تنها در مکانیزم مطالبه و توقیف تاثیر گذار است. بدهی مورد نظر می تواند در اثر مواردی مانند مهریه، قرض گرفتن پول، عدم پرداخت دین و از این قبیل موارد باشد که در نتیجه آن باعث شک و تردید فرد طلبکار از رسیدن به طلب خویش خواهد شد. این موضوع باعث خواهد شد که فرد به صورت قانونی جهت مطالبه حقوق خود اقدام نماید.
توقیف به چند طریق انجام می شود؟
توقیف ملک یا توقیف اموال باعث خواهد شد تا فرد بدهکار نتواند خود را در نزد قاضی و فرد طلبکار بی پول نشان دهد. که انواع روش های توقیف به صورت زیر می باشند.
توقیف قانونی باعث می شود تا فرد از نظر قانونی نتواند املاک خود را به شخص دیگری انتقال دهد و به عبارتی ممنوع از نقل و انتقال خواهد شد. در نتیجه آن تمامی راه های ممکن برای فروش اموال فرد بدهکار بسته خواهد شد و او نمی تواند با فروش اموال خود از پرداخت دین امتناع کند.
توقیف اموال به صورت فیزیکی برای برخی از موارد به کار برده می شود که در طی آن پس از درخواست شخص طلبکار اموال فرد بدهکار به صورت فیزیکی توقیف خواهد شد. در توقیف فیزیکی فرد بدهکار از نقل و انتقال مال مورد نظر منع خواهد شد که به عنوان مثال می توان به توقیف خودرو و در نتیجه انتقال آن به پارکینگ اشاره نمود. به صورت کلی پس از توقیف فیزیکی فرد دیگر قادر به فروش و انتقال مال خود نخواهد بود و حتی نمی تواند آن را اجاره دهد.
توقیف اموال
مال های قابل توقیف کدامند؟
قانون مدنی کشور قوانین لازم برای توقیف اموال را به صورت قابل انتقال بودن (منقول) و غیر قابل انتقال (غیرمنقول) مشخص نموده است. اموال در کل به دسته بندی های مختلفی تقسیم می گردند که یکی از آن ها دسته بندی به صورت اموال منقول و غیرمنقول است.
- اموال قابل انتقال (منقول)
به اموالی گفته می شود که می توان بدون آسیب رسیدن به مال آن را از محلی به محل دیگر انتقال داد که این اموال شامل فرش، کتاب و... خواهند بود.
- اموال غیرقابل انتقال (غیرمنقول)
به اموالی گفته می شود که نمی توان به سادگی آن را از محلی به محل دیگر انتقال داد و در صورت انتقال باعث آسیب رسیدن به مال و محل استقرار آن خواهد شد که این اموال شامل زمین و زمین خواهند بود.
توقیف اموال غیر قابل انتقال (غیرمنقول)
نحوه توقیف مال غیرمنقول با منقول کاملا متفاوت بوده که در این بخش ما به بررسی نحوه توقیف مال غیرمنقول مانند ملک و زمین خواهیم پرداخت. به صورت کلی توقیف ملک به عنوان یک مال غیرمنقول بستگی به وضعیت ثبت شده آن در سازمان های مربوطه مانند سازمان ثبت اسناد کشور خواهد داشت.
- توقیف اموال غیر قابل انتقال (غیرمنقول) ثبت شده در سازمان ثبت اسناد
طبق ماده 99 قانون مدنی کشور در زمان توقیف شدن یک مال غیرمنقول باید به اداره ثبت اسناد رسمی محلی که مال مورد نظر در آن جا واقع شده است اطلاع رسانی شود. بر اساس ماده 100 قانون مدنی کشور در صورتی که مال مذکور به نام فرد بدهکار باشد اداره ثبت اقدام به بازداشت مال با درج در دفتر املاک خواهد نمود. پس از آن این اداره به مسئولان مربوطه اطلاع خواهد داد که مال مذکور به نام فرد بدهکار ثبت گردیده است. در صورتی که مال مورد نظر در روند ثبت شدن به نام فرد بدهکار باشد اداره ثبت اسناد با درج کردن بازداشت مال در دفتر املاک بازداشتی به مسئولان مربوطه اطلاع رسانی می کند. در صورتی که مال مورد نظر به نام شخص دیگری ثبت شده باشد اداره ثبت به سرعت به مسئولان مربوطه اطلاع خواهد داد تا به حق صاحب مال خدشه ای وارد نشود.
- توقیف اموال غیر قابل انتقال (غیرمنقول) بدون سابقه ثبت
در بسیاری از موارد ممکن است فرد در جهت ثبت مال غیرمنقول خود اقدامی انجام نداده باشد. به همین جهت کاملا طبیعی و درست است که مال مورد نظر از هیچ سابقه ثبتی برخوردار نباشد. طبق ماده 101 قانون مدنی کشور زمانی می توان نسبت به توقیف چنین اموالی اقدام نمود که فرد بدهکار به نحوی مالک آن مال شناخته شود. همچنین در زمانی که فرد به عنوان صاحب مال شناخته شده اما همچنان حکم آن نهایی نشده باشد امکان توقیف آن به عنوان اموال فرد بدهکار وجود خواهد داشت. البته تا زمانی که حکم آن نهایی نشود مال مورد نظر تنها در توقیف خواهد ماند و فرد طلبکار نمی تواند از دادگاه درخواست تا از مال مورد نظر به او منتقل گردد.
توقیف اموال
مراجع صالح برای رسیدگی به توقیف اموال
برای توقیف ملک و سایر اموال تنها دو مرجع صالح هستند که آن دو عبارتند از :
- دادگستری
- اداره ثبت اسناد و املاک
برای توقیف اموال باید در ابتدا تشریفات لازم و مراحل اداری آن طی شود. این تشریفات در زمان مطالبه چک به این صورت بوده که فرد باید ابتدا گواهی لازم را برای عدم پرداخت از بانک دریافت نماید همچنین برای مطالبه مهریه باید به دفتری که عقد در آن ثبت شده است مراجعه کرده و مدارک لازم را ارائه نمود. پس از این کار در مدت 10 به فرد بدهکار اطلاع داده می شود تا نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نماید و در صورتی که فرد از پرداخت بدهی خود امتناع نماید به فرد طلبکار اطلاع داده خواهد شد تا در طی 3 روز اطلاعاتی از اموال فرد بدهکار را در اختیار نهاد های مربوطه قرار داده تا نسبت به توقیف آن ها اقدامات عملی انجام شود. همچنین در مورد توقیف اموال فرد بدهکار امکان توقیف حقوق دریافتی او نیز وجود خواهد داشت که در صورت متاهل بودن فرد به میزان یک چهارم و در مواردی به اندازه یک سوم آن را می توان توقیف نمود.
کدام اموال قابل توقیف هستند؟
به صورت کلی مال به چیزی گفته می شود که در بازار بتوان بر روی آن ارزش گذاری کرد که به دو گروه مال قابل انتقال (منقول) مانند خودرو و مال غیرقابل انتقال (غیرمنقول) مانند ملک تقسیم بندی می شوند. بر اساس قانون کشور هر مالی را نمی توان توقیف نمود و این موضوع شامل موارد لازم برای زندگی خواهد شد. مواردی که نمی توان آن ها را توقیف نمود عبارتند از :
- مواد خوردنی و آذوقه لازم برای زندگی فرد بدهکار و افراد تحت تکفل او
- اسباب و اثاثیه مورد نیاز برای زندگی فرد بدهکار و افراد تحت تکفل او
- منزل مسکونی فرد بدهکار که جز آن چیزی نداشته باشد.
- اسباب و وسایل ضروری برای کار کشاورزان، کسبه و... که به وسیله آن برای خود و افراد تحت تکفلش روزی بدست می آورد که این موارد شامل تاکسی، کامیون باربری و تمامی وسایل امرار معاش خواهد شد.
- تلفن شخصی
- تمامی ابزار و کتاب های علمی فرد بدهکار شامل جزوات و... مورد نیاز برای اهل علم
- مبلغی که به عنوان حق اجاره در زمان عقد قرارداد اجاره پرداخت شده باشد و بر اساس عرف به اندازه ای بوده که گرفتن آن باعث بی پولی فرد بدهکار شود.
توقیف اموال
در مورد مطالبه مهریه شرایط توقیف اموال چگونه خواهد بود؟
در برخی از موارد مرد هنگام پرداخت مهریه نسبت به پرداخت آن امتناع می ورزد که در این مواقع زن یا وکیل قانونی او می تواند درخواست توقیف ملک یا اموال مرد را مانند مسکن داده و با این کار نسبت به توقیف اموال مرد در جهت مطالبه مهریه اقدام نماید. در صورت توقیف ملک یا اموال مرد دیگر او حق دخل و تصرف در آن را نخواهد داشت.
در بحث مهریه کدام اموال قابل توقیف هستند؟
بر اساس قانون کشور اکثر اموال مرد در بحث مهریه قابل توقیف بوده که برخی از آن ها عبارتند از:
- حقوق
- حساب سپرده بانکی
- سهام
- مسکن
- زمین
- طلب مرد از شخص دیگر
- اگر مرد از کار دولتی برخوردار باشد یک چهارم از حقوق او تا هنگامی که متاهل است و یک سوم حقوق او در زمانی که زن و شوهر از یکدیگر جدا شوند و تا زمانی که مرد مجدد ازدواج نماید.
- هرگونه ملکی که مرد به صورت قولنامه ای به شخص دیگری فروخته باشد و ثابت شود که مالکیت آن متعلق به مرد است.
در بحث مهریه تنها توقیف اموال ضروری و لازمه زندگی مرد غیرقابل توقیف خواهند بود که در بخش قبل به آن اشاراتی نموده ایم.
توقیف ملک شوهر چگونه خواهد بود؟
در صورتی که ملک شوهر جزو موارد لازمه و ضروری زندگی او نباشد امکان توقیف آن وجود خواهد داشت. در مواردی که توقیف ملک شوهر باعث سخت شدن زندگی او نشود می توان ملک را برای دریافت مهریه توقیف نمود. به صورت کلی منزلی که در شان مرد و افراد تحت تکفل او باشد و یا مغازه و ملکی که برای امرار معاش و گذران زندگی او و افراد تحت تکفلش ضروری است را نمی توان توقیف نمود. برای توقیف اموال مرد در جهت دریافت مهریه در صورتی که ملک مورد نظر ثبت شده باشد پس از توقیف آن باید به اداره ثبت محلی که مال مورد نظر در آن ثبت شده است اطلاع رسانی شود. در صورتی که ملک از سابقه ثبتی برخوردار نباشد تنها در زمانی می توان آن را توقیف نمود که مرد در آن به صورت مالکانه زندگی کند یا این که توسط کارشناسان مربوطه مرد به عنوان مالک ملک مورد نظر شناخته شود. در صورتی که ملک مورد نظر از عوایدی برخوردار باشد به گونه ای که عواید یک سال ملک برای پرداخت هزینه مهریه زن کافی باشد در این مواقع با رضایت زن به جای ملک مورد نظر عواید آن در جهت پرداخت مهریه توقیف خواهد شد.
توقیف اموال
ملک قولنامه ای چگونه توقیف می شود؟
بر اساس قوانین کشور تنها در مواقعی مرد به عنوان صاحب ملک شناخته می شود که این موارد عبارتند از :
- ملک مورد نظر به نام فرد ثبت شده باشد.
- ملک از طریق شخص دیگری به فرد به ارث رسیده باشد.
- ملک به نام فرد انتقال پیدا کرده باشد و این موضوع به صورت رسمی در دفتر املاک ثبت شده باشد.
به همین منظور فقط با معرفی کردن یک ملک قولنامه ای به عنوان اموال فرد بدهکار نمی شود ثابت کرد که این اموال متعلق به فرد بدهکار است و با توجه به نداشتن دلایل لازم برای اثبات در دادگاه عملا توقیف کردن آن غیرممکن خواهد بود. اما با استفاده از قانون مدنی کشور تنها با وجود یک شرط می توان ملک قولنامه ای را توقیف نمود. بر اساس این قانون اگر شخصی که سند ملک مورد نظر به نام اوست در دادگاه به معتبر بودن قولنامه مورد نظر اقرار کرده و قطعیت آن را تایید نماید همچنین نسبت به توقیف ملک رضایت دهد امکان دارد تا دادگاه نسبت به دادن رای لازم برای توقیف ملک مورد نظر اقدام نماید.
در شرایط عدم پرداخت وام بانکی توقیف ملک چگونه خواهد بود؟
در حال حاضر شمار وام گیرندگان روز به روز در حال افزایش بوده و بسیاری از افراد بدون توجه به توانایی لازم برای بازپرداخت وام اقدام به گرفتن وام های متفاوتی از بانک ها و موسسات می کنند که در صورتی که فرد وام گیرنده بدهی خود را پرداخت نکند وام گیرنده و ضامن وام در معرض توقیف اموال قرار خواهند گرفت. به عبارتی دیگر در صورتی که فرد ضامن به اخطاریه های اعلام شده از سوی بانک اعتنایی نکند بانک امکان توقیف اموال او را خواهد داشت. این حکم تمامی اموال منقول و غیرمنقول فرد ضامن را شامل خواهد شد که در این صورت امکان توقیف همه آن ها برای بانک وجود خواهد داشت. به صورت کلی تمامی اموالی که جزو موارد ضروری زندگی ضامن نبوده قابل توقیف می باشند. شخص ضامن تا موقعی که تمام بدهی فرد وام گیرنده را به بانک پرداخت نکرده نمی تواند هیچ گونه اقدامی را علیه وام گیرنده انجام دهد. ضامن باید ابتدا بدهی فرد وام گیرنده را پرداخت کرده و پس از تسویه حساب کامل وام امکان شکایت از وام گیرنده و دریافت حق خود را خواهد داشت.
اموال وام گیرنده چگونه توقیف می شوند؟
شخص ضامن باید در مرحله اول پس از پرداخت اقساط وام گواهی لازم را مبنی بر این موضوع که تمامی اقساط وام توسط ضامن پرداخت شده است دریافت نماید. زیرا وجود این گواهی برای اثبات پرداخت اقساط وام توسط ضامن در دادگاه ضروری خواهد بود و همچنین با وجود این گواهی می تواند از بروز مشکلات حقوقی پیش رو جلوگیری نماید. برای توقیف اموال شخص وام گیرنده، شخص ضامن می تواند به دادگاه برای انجام کار های مربوطه مراجعه نماید. بهترین گزینه در این مواقع این است که فرد ضامن در زمان دادرسی درخواستی مبنی بر تامین خواسته نماید تا با این درخواست فرد وام گیرنده نتواند اموال خود را به شخص دیگری منتقل نماید. هدف از درخواست تامین خواسته به منظور در امنیت قرار دادن خواسته دعوا بوده که در طی آن فرد طلبکار می تواند از دادگاه مربوطه قرار تامین و حکم اجرای آن را دریافت نماید تا با این کار موجب توقیف اموال فرد وام گیرنده شود.
توقیف اموال
خرید ویلا در شمال
اموال در رهن بانک چگونه توقیف می شوند؟
بر اساس قانون کشور اموالی که در رهن بانک هستند بر اساس میزان بدهی بررسی خواهند شد و در صورتی که جزو ملزومات زندگی فرد بدهکار نباشد امکان توقیف اموال برای بانک وجود خواهد داشت. در نتیجه آن شخص وکیل مدافع طلبکار با دادن درخواست توقیف اموال در رهن بانک می تواند از دادگاه درخواست فروش اموال را از طریق مزایده نهایی نماید.
رفع توقیف اموال چه شرایطی دارد؟
در صورتی که شخص طلبکار اموالی را از فرد بدهکار توقیف نماید، فرد بدهکار در صورت وجود موارد زیر نسبت به درخواست رفع توقیف اموال اقدام نماید.
- در مواردی که مال به نام شخص دیگری باشد و آن شخص دعا نماید که مال متعلق به اوست
- هنگامی که به حکم ورشکستگی فرد یا تاریخ توقیف اموال اعتراضی شود
- در زمانی که مال توقیف شده جزو ملزومات زندگی فرد بدهکار باشد
- هنگامی که سند مربوط به درخواست تامین جعلی باشد
- هنگامی که بدهی شخص بدهکار مدت دار بوده یا دارای شروطی باشد
- هنگامی که مال توقیف شده از بین رفته باشد
- هنگام پرداخت بدهی توسط بدهکار
- هنگام اعتراض شخص دیگری به حکم دادگاه و در صورتی که اجرای حکم باعث ضرر به آن شخص شود
- هنگامی که بدهکار و طلبکار به توافق برسند و موضوع توقیف تغییر نماید
- در صورتی که حکم اجرائیه و توقیف مال فرد بدهکار از طریق اداره ثبت صادر گردد، در موارد زیر می توان به آن اعتراض نمود :
- هنگامی که شخص بدهکار مدعی شود که بدهی را پرداخت نموده است
- هنگامی که شخص بدهکار اسناد اجرایی فرد طلبکار را جعلی و غیر واقعی بداند
- هنگامی که شخص سومی ادعا نماید که مال او توقیف شده است
- هنگامی که فرد طلبکار اقدام به معرفی مال دیگری برای توقیف نماید
برخی از سوالات مطرح شده برای افراد
- آیا تمامی اموال فرد را می توان توقیف نمود؟
بر اساس قانون کشور هر مالی را نمی توان توقیف نمود و تنها اموالی قابل توقیف هستند که جزو ملزومات زندگی فرد بدهکار نباشد.
- آیا می توان منزل مسکونی فرد بدهکار را برای دریافت مهریه توقیف نمود؟
در حالت عادی نمی توان منزل مسکونی فرد بدهکار را توقیف نمود و در صورتی که توقیف شود امکان اعتراض به آن وجود خواهد داشت. اما این تشخیص دادن این که جزو ملزومات زندگی فرد بدهکار است یا خیر بر عهده دادگاه خواهد بود.
توقیف اموال
املاک رادین اینجاست تا شما را راهنمایی نماید.
- مراجع صالح برای درخواست توقیف اموال کدامند؟
در حال حاضر مراجع صالح برای رسیدگی به این امر دادگستری و اداره اجرایی ثبت اسناد می باشند.
- در چه مواقعی می توان نسبت به توقیف اموال فرد بدهکار اقدام نمود؟
در مواردی همچون امتناع از پرداخت بدهی بانکی، چک برگشتی، مهریه
- آیا ودیعه مسکن شامل ملزومات زندگی می شود یا خیر؟
در مورد این موضوع بحث و اختلاف نظر های متفاوتی وجود دارد و عده ای بر این باورند چون قانونی در مورد آن وجود ندارد، بنابراین ودیعه مسکن جزو ملزومات زندگی محسوب نخواهد شد. تنها زمانی می توان نسبت به توقیف آن اقدام نمود که فرد بتواند با مبلغ ودیعه برای خود منزلی در حد شأن خود تهیه کند و از این مبلغ مقداری باقی بماند. مبلغ باقی مانده با تشخیص دادگاه قابل توقیف خواهد بود.